23 listopada 2013

Ciasto tarte


Składniki:
- 2,5 szklanki mąki
-1 kostka margaryny
- 4 jajka
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- cukier waniliowy
- szklanka cukru
- mały słoiczek konfitur porzeczkowych
- wg. gustu: orzechy, rodzynki lub maliny 

Na stolnicę przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia. Wbijamy 4 żółtka, dodajemy margarynę. Zarabiamy ciasto.
Gdy ciasto będzie miękkie i gładkie dzielimy na 3 części. Jedną część rozwałkowujemy i przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.  Do drugiej części dodajemy 3 łyżeczki kakao i zarabiamy. Ciasto ciemne i jasne, wkładamy do lodówki na godzinę. Następnie na ciasto w blaszce nakładamy dżem, ja użyłam porzeczkowego, na to położyłam maliny. Następnie na tarce o dużych oczkach trzemy ciasto ciemne. Ubijamy białka ze szklanką cukru i kładziemy na ciasto ciemne. Na wierzch ścieramy ciasto jasne.
Pieczemy godzinę w temperaturze  170 stopni.


Przepis pochodzi z domowych zapisków,
ale od znajomych wiem, że znane jest pod nazwą "Pleśniak".