- 6 jaj
- 7 łyżek mąki tortowej
- szklanka cukru
Białka
ubić na sztywną pianę,dodając cukier a następnie ciągle ubijając
dodawać żółtka. Gdy masa będzie puszysta dodawać stopniowo przesianą
mąkę i proszek do pieczenia. Delikatnie mieszać łyżką, aż wszystko się
połączy. Przełożyć do tortownicy i piec 30 minut w temp. 160 stopni.
Po ostygnięciu wyrównać górę i przekroić na połowę.
Składniki na masę z nutelli:
- 6 łyżek nutelli
- 500g serka mascarpone
Wykonanie:
Serek i nutelle miksujemy do uzyskania puszystej masy.
UWAGA - składniki muszą być dobrze schłodzone!
Składniki na masę śmietankową:
- 500 ml śmietany kremówki (30% lub 36%) - ja użyłam firmę ŁOWICZ
- 2 szt śmietan fix
- brzoskwinie z puszki lub własne przetwory
- 3 łyżki cukru pudru
Wykonanie:
Dobrze schłodzoną kremówkę (najlepiej przez całą dobą chłodzić ją w lodówce) miksujemy na najwyższych obrotach, stopniowo wsypując śmietan fixy i cukier puder. Na samym końcu dodać pokrojone i odsączone brzoskwinie, całość delikatnie wymieszać.
Przełożenie tortu:
Blaty biszkoptowe nasączyć wodą wymieszaną z ekstraktem waniliowym (na pół szklanki 2 łyżki ekstraktu, może być również woda z sokiem z cytryny).
Na pierwszy blat wykładamy masę z nutelli, na to biszkopty okrągłe (ciasteczka ze sklepu :) ) - również je nasączamy.
Następnie masę śmietankową. Przykrywamy drugim blatem.
Całość dekorujemy według gustu.
Ja do dekoracji użyłam śmietanki kremówki w ilości:
500ml kremówki + 2 śmietan fixy + 2 łyżki cukru pudru.
Składniki na masę z nutelli:
- 6 łyżek nutelli
- 500g serka mascarpone
Wykonanie:
Serek i nutelle miksujemy do uzyskania puszystej masy.
UWAGA - składniki muszą być dobrze schłodzone!
Składniki na masę śmietankową:
- 500 ml śmietany kremówki (30% lub 36%) - ja użyłam firmę ŁOWICZ
- 2 szt śmietan fix
- brzoskwinie z puszki lub własne przetwory
- 3 łyżki cukru pudru
Wykonanie:
Dobrze schłodzoną kremówkę (najlepiej przez całą dobą chłodzić ją w lodówce) miksujemy na najwyższych obrotach, stopniowo wsypując śmietan fixy i cukier puder. Na samym końcu dodać pokrojone i odsączone brzoskwinie, całość delikatnie wymieszać.
Przełożenie tortu:

Na pierwszy blat wykładamy masę z nutelli, na to biszkopty okrągłe (ciasteczka ze sklepu :) ) - również je nasączamy.
Następnie masę śmietankową. Przykrywamy drugim blatem.
Całość dekorujemy według gustu.
Ja do dekoracji użyłam śmietanki kremówki w ilości:
500ml kremówki + 2 śmietan fixy + 2 łyżki cukru pudru.
Do zrobienia tego tortu wykorzystałam przepis na masę z nutelli ze strony: http://babeczka.zuzka.pl/2013/10/tort-nutellowo-waniliowy/
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz