28 maja 2014

Szybka Tarta Warzywna

Składniki na ciasto:
- 1 1/2 szklanki mąki 
- 4 łyżki wody
- 1/3 kostki margaryny
- płaska łyżeczka soli
- pieprz

Farsz:
- kawałek szynki lub kiełbasy zwyczajnej, lub innej wędliny, która zalega w lodówce :)
- 2 cebule
- 1 opakowanie "warzyw na patelnie" lub lekko podgotowane warzywa np. marchewka, pietruszka, brokuł itp

Sos:
- 3 jajka
- starty ser żółty
- 1/2 szklanki mleka
- pieprz
- ostra papryka
- bazylia
- mieszanka ziół włoskich (wedle uznania)

Wykonanie:
Ciasto zagnieść, wyrobić i włożyć na pół godziny do lodówki.
W tym czasie podsmażyć szynkę i cebulkę na patelni, wymieszać i jeszcze chwilkę podsmażać.
Ciasto, po wyjęciu z lodówki, rozwałkować i wyłożyć formę na tartę lub tortownicę (wymiary 28cm), po nakłuwać widelcem.
Włożyć na 20 minut do piekarnika.
Następnie nałożyć cebulkę z wędliną, na to warzywa i sos. Ponownie włożyć do piekarnika nagrzanego do180 stopni i piec 40 minut.


Podawać na ciepło, można posypać świeżą pietruszką lub polać ketchupem.
Świetny sposób na smaczny obiad i na wykorzystanie różnych rzeczy, które zalegają w lodówce.
Smacznego!