20 maja 2014

Śmietanowy tort z rabarbarem



Składniki:
Ciasto kruche:
- 130g mąki
- 40g cukru
- 20g wiórków kokosowych
- 70g masła
- 1 łyżka wody


Biszkopt:
- 2 jajka
- 2 łyżki wody
- 70g cukru
- aromat waniliowy
- 50g mąki pszennej
- 30g maki ziemniaczanej

Krem:
- 750g rabarbaru
- 200g cukru
- starta skórka z 1 cytryny
- 2 galaretki truskawkowe
- 500ml śmietany kremówki
- 2 łyżeczki cukru pudru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego

Wykonanie:
Składniki na ciasto kruche zagnieść, rozwałkować i przełożyć na tortownicę o średnicy 26cm.
Piec w temperaturze 180stopni, 10 minut.
W tym czasie przygotować biszkopt:
- ubić białka z cukrem i 2 łyżkami wody na białą, puszystą masę;
- w osobnym naczyniu ubić białka
- do białek dodać ubite żółtka oraz aromat waniliowy (ok. 7 kropel);
- do całości dodawać stopniowo przesiane mąki
- wymieszać delikatnie.

Podpieczone ciasto kruche wyjąć z piekarnika, posmarować dżemem i wyłożyć na to przygotowaną masę biszkoptową.
Całość wstawić do piekarnika i piec ok. 15 minut.
Po upieczeniu odstawić do ostygnięcia.



Przygotowanie masy:
Rabarbar umyć, obrać i pokroić na małe kawałki.
Przełożyć do garnka, wsypać cukier, skórkę z cytryny i gotować.
Z ugotowanego kompotu odlać szklankę, wsypać do niej galaretki, rozmieszać.
Wlać do ugotowanego rabarbaru, odstawić do ostygnięcia.

Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem i cukrem waniliowym.
Dodać do tężejącej galaretki rabarbarowej i delikatnie wymieszać.
Całość przelać na ciasto, odstawić do lodówki, najlepiej na całą noc.


Dekoracja:
200g śmietany kremówki ubić ze śmietan fixem i łyżeczką cukru pudru.
Przełożyć do szprycy.
Formować rozetki.


Przepis pochodzi z portalu: http://www.malacukierenka.pl/smietanowy-tort-z-rabarbarem.html