17 maja 2014

Ciasto orzechowe z masą czekoladową

Składniki na ciasto kruche:
- 3 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru
- 25 dag margaryny
- 2 łyżki płynnego miodu
- 2 jaja
- 2 łyżeczki sody
- 2 łyżki letniego mleka

Wykonanie:
Margarynę posiekać z mąką. Cukier dobrze roztrzepać z jajami. Sodę rozpuścić w mleku. Wszystkie składniki połączyć, zarobić ciasto i podzielić je na 2 części. Rozwałkować i przełożyć do dwóch blaszek, uprzednio wysmarowanych tłuszczem i posypanych bułką tartą. Na wierzch jednej nałożyć masę orzechową. Upiec oba placki w temperaturze 160 stopni, czas pieczenia to około 20 minut.

Składniki na masę orzechową.
- 30 dag pokrojonych orzechów włoskich
- 2 łyżki miodu
- 10 dag cukru kryształu
- 15 dag masła

Wykonanie:
Wszystkie składniki wymieszać i stopniowo podgrzewać na wolnym ogniu. Chwilę smażyć i jeszcze ciepłe rozsmarować na cieście kruchym. Całość upiec. 

Składniki na biszkopt orzechowy:
- 5 jaj
- 3/4 szklanki cukru kryształu
- 1 szklanka zmielonych orzechów włoskich
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Wykonanie:
Białka ubić, dodając cukier a następnie żółtka.  Pod koniec ubijania dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i zmielone orzechy. Delikatnie mieszać, do połączenia się skłądników.
Piec około 25 minut w temp. 160 stopni.

Składniki na masę czekoladową:
- 1/2 l mleka
- 3 żółtka
- 3/4 szklanki cukru kryształu
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 budyń waniliowy bez cukru
- 25dag masła
- 5-6 dag kostek gorzkiej czekolady

Wykonanie:
Połowę mleka zagotować, a w drugiej połowie rozmieszać cukier, żółtka, mąkę, budyń i wlać do gotującego się mleka. Gotowy budyń jeszcze chwilkę mieszać na ogniu. Odstawić do ostygnięcia. Masło utrzeć, stopniowo dodając ostudzony budyń i roztopioną czekoladę.

Przełożenie ciasta:
Ciasto kruche - połowa masy czekoladowej - biszkopt orzechowy - połowa masy czekoladowej - ciasto kruche z masą orzechową

 Przepis pochodzi z książki "143 przysmaki siostry Anastazji" (oryginalnie w przepisie użyto migdały, ja zastąpiłam je orzechami włoskimi).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz