17 maja 2014

"Keks"


Składniki:
- 1 1/2 kostki margaryny
- niepełna szklanka cukru
- 2 jajka
- 2 szklanki mleka w proszku (granulowane)
- 2-3 łyżki wody gotowanej letniej
- 2-3 łyżki kakao
- 4 paczki herbatników (1 paczka=50g)
- cukier waniliowy
- bakalie: orzechy, rodzynki (około 1 szklanki)
- 4 wafle najlepiej kwadratowe

Wykonanie:


Margarynę rozpuścić, dodając cukier i kakao - zagotować, zdjąć z ognia. Wbić sparzone wcześniej jajka, dodać mleko w proszku i wodę -wszystko najlepiej zmiksować nożykami na gładką masę. Do gotowej masy dodać pokruszone herbatniki i pokrojone bakalie. 
(UWAGA: bakalie dodajemy stopniowo, żeby masa nie byłą zbyt sucha aby dobrze przykleiła się do wafli) 

 Przepis pochodzi z zapisków mojej mamy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz