9 lutego 2014

Tort pomarańczowy z kremem śmietanowo-jogurtowym


Składniki:
Biszkopt:
(tortownica 28 cm)
- 6 jaj
- 7 łyżek mąki tortowej (szklanka)
- szklanka cukru
- łyżeczka proszku do pieczenia
Wykonanie:
Białka ubić na sztywną pianę, następnie stopniowo dodawać cukier, aż do uzyskania puszystego "lukru". Ciągle ubijając dodajemy po jednym żółtku. Gdy masa będzie puszysta i będą widoczne "pęcherze" odstawiamy mikser i delikatnie mieszamy powstałą masę łyżką, dodając stopniowo przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Mieszamy o momentu aż wszystko się połączy.  BARDZO WAŻNE: podczas mieszania nie wyciągamy łyżki z masy biszkoptowej, a nasze "mieszanie": musi być spokojne :)
Gotową masę przekładamy do tortownicy i pieczemy 30 minut w temp. 160 stopni.
Po ostygnięciu przekrawamy tort na 3 krążki.
Krem:
- 190 g konfitury pomarańczowej
- sok z 1 pomarańczy
- 6 łyżeczek żelatyny
- 350g jogurtu
- 500ml śmietany kremówki
- 5 łyżek cukru pudru
- 1 łyżka soku z cytryny
- 312g mandarynek z puszki
- 2 łyżki cukru pudru
 
Wykonanie:
Żelatynę odmierzyć do rondelka dodając 1/5 szklanki wody, odstawić na około 10 minut by żelatyna napęczniała. W tym odcedzić i pokroić mandarynki.
Gdy żelatyna napęcznieje podgrząc ją, aż się rozpuści, a nastęnie wlać sok z pomarańczy i jeszcze chwilkę trzymać na ogniu - ciągle mieszając, tak by żelatyna całkowicie się rozpuściła.
Nastęnie ściągnąc z ognia, wymieszać z sokiem z cytryny, jogurtem i cukrem pudrem.
odstawiamy, aż zacznie tężeć (jeśli jogurt był zimny nastąpi to po około 10 minutach)
W tym czasie ubić kremówkę i delikatnie połączyć z masą jogurtową, na końcu dodając pokrojone mandarynki.
Poncz do nasączenia:
- 50 ml wódki
- sok, który został po odsączeniu mandarynek
Przełożenie:
Jeden krążek ciasta nasączamy ponczem - smarujemy konfiturą (pół słoiczka) - połowa kremu śmietanowo-jogurtowego - drugi krążek ciasta nasączamy ponczem - smarujemy konfiturą - rozporowadzamy drugą część kremu - przykrywamy trzecim krążkiem ciasta, nasączamy  i odstawiamy na około godzinkę w chłodne miejsce.


Dekoracja:
500 ml śmietany kremówki ubijamy, dodając 2 śmietan fixy i 2 łyżki cukru pudru.
Smarujemy dokładnie cały tort.
Podłużne biszkopty (200g) przycinamy do wysokości tortu i "obklejamy" go całego, przewiązując ozdobna tasiemką.

Z części kremówki robimy rozetki , a w puste miejsca można dać skórkę pomarańczową.

Gotowy tort odstawić, najlepiej na całą noc w chłodne miejsce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz