7 lutego 2014

Duża pizza na grubym cieście

Składniki:
- 3 1/2 szklanki mąki
- 10 dag drożdży
- szklanka mleka
- 8 łyżek oleju
- 1/3 szklanki wody
- 2 łyżeczki soli

Wykonanie: 
Drożdże rozpuścić w letnim mleku. Mąkę przesiać do miski i dodać do niej pozostałe składniki - dokładnie wyrobić i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, najlepiej na minimum 40 minut.
W międzyczasie przygotować
Farsz
(wg uznania, smaku lub z tego, co mamy z lodówce)
- 4 laski kiełbasy zwyczajnej (obrać, pokroić na małe kawałki i podsmażyć z cebulką - można dodać odrobinę ketchupu lub przecieru pomidorowego)
- puszka kukurydzy
- 2 cebule (jedną kroimy w kostkę i dodajemy do kiełbasy, a drugą w piórka)
- starty ser żółty
- ogórki konserwowe (w moim przypadku były to ogórki na ostro z chili)
- kilka plasterków boczku
- przyprawy do smaku: pieprz, papryka ostra, przyprawa do pizzy

Gdy ciasto wyrośnie rozłożyć na dużą blachę, wysmarowaną tłuszczem. 
Podkręcić piekarnik tak, aby się nagrzał do 170 stopni.
W tym czasie układamy farsz na ciasto:
podsmażona kiełbasa z cebulką, wymieszaną z kukurydzą - plasterki ogórka - plasterki boczku - cebulka - ser żółty 
Całość posypujemy przyprawą do pizzy.

Przepis pochodzi z domowych zapisków.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz