- 8 białek
- 20 dag mąki
- 10 dag maku
- 25 dag cukru (ja użyłam kryształu)
- 25 dag margaryny
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- cukier waniliowy 10g
- otarta skórka z cytryny
Wykonanie:
Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia. Wymieszać razem z cukrem i makiem. Dodać rozpuszczoną i ostudzoną margarynę, dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę, dodając szczyptę soli.Delikatnie wmieszać do ciasta. Na końcu dodać cukier waniliowy i otartą skórkę z cytryny.
Ciasto piec w wąskiej keksówce lub w kwadratowej foremce, wyścielonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą.
Ciasto piec w wąskiej keksówce lub w kwadratowej foremce, wyścielonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą.
Piec w temperaturze ok 160 stopni, przez 1h.
Po upieczeniu uchylić drzwi piekarnika, a ciasto wyjąć po około 15 minutach.
Jak ostygnie udekorować lukrem lub posypać cukrem pudrem.
Przepis pochodzi od http://www.maniawypiekania.pl/2013/02/piegusek.html, z malymi zmianami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz