23 stycznia 2014

Chrust (faworki)

Składniki:
- 1 kg mąki
- 8 żółtek
- 1 łyżka masła
- 2 cukry waniliowe
- śmietana 18% - ok 500 ml
- 2 kieliszki wódki
- cukier puder i cukier waniliowy do posypania
- 6 kostek smalcu do smażenia

Wykonanie:
Mąkę przesiać na stolnicę, dodać pozostałe składniki. Zarobić, do momentu aż ciasto będzie jednolite i elastyczne. Jeśli będzie zbyt suche można dodać śmietany. 
Po dokładnym wyrobieniu, odcinamy część ciasta, przykrywamy miską aby nie wyschło. Pozostały kawałek wałkujemy na jak najcieńszy placek. Następnie wycinamy małe wąskie paski o długości ok 10-15 cm, w środku nacinamy a następnie przeplatamy przez ten otwór jeden koniec paska. 


Gdy wszystkie faworki będą gotowe do smażenia, w garnku rozpuszczamy smalec - na początku 5 kostek, pozostałą kostkę można stopniowo dodawać w trakcie smażenia - tak, aby chrust swobodnie unosił się na powierzchni.
Jak tłuszcz będzie rozgrzany przystępujemy do smażenia. 
Usmażony chrust odsączamy na ręczniku papierowym i jeszcze ciepły posypujemy cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym.


Przepis pochodzi z notatek rodzinnych. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz