16 stycznia 2014

Oponki

Składniki:
- 50 dag mąki
- 30 dag sera białego
- 2 żółtka
- 1 płaska łyżeczka sody
- szczypta soli
- 3 łyżki cukru
- 1/2 kostki margaryny
- 200 ml śmietany 18%
- olej do smażenia

Wykonanie:
Ser biały zetrzeć na tarce.
Dodać pozostałe składniki i zagnieść do uzyskania gładkiego ciasta. Rozwałkowywać na grubość około 1-1,5cm. Wykrawać kółka szklanką, a w nich mniejsze otwory kieliszkiem albo małą zakrętką.
Smażyć na rozgrzanym tłuszczu do momentu zarumienienia.
Odsączyć na papierze.
Podawać jeszcze ciepłe, posypane cukrem pudrem.


Świetny pomysł na deser w wieczór karnawałowy, z lampką dobrego wina...

Przepis pochodzi od mojej mamy!