10 stycznia 2014

Ciasto czekoladowe z musem cytrynowym

Składniki na ciasto:
- 4 jajka (białka i żółtka oddzielnie)
- 150g cukru
- 450g kakao (pół szklanki- ja użyłam mniej niż pół, ok 400g)
Wykonanie:
Ubijamy żółtka z cukrem na gładka masę (kogel mogel). Następnie dodajemy kakao i miksujemy, aż masa zgęstnieje.
W osobnym naczyniu ubijamy białka na sztywna pianę.
Ubita pianę dodajemy do masy kakaowej, delikatnie mieszając.
Gotowe ciasto wykładamy na tortownice o średnicy 22cm, wyrównujemy.
(Na dno tortownicy kładziemy papier do pieczenia).
Pieczemy w piekarniku nagrzanym na 170stopni, 40minut. 
Po tym czasie ciasto od razu wyciągnąć z piekarnika, pozostawić w tortownicy do ostygnięcia. . Ciasto powinno wyrosnąć, a po wystudzeniu lekko opaść. 

Składniki na mus cytrynowy:
- 1/2 szklanki soku ze świeżych cytryn (około 3 szt)
- 1 szklanka cukru
- 4 żółtka
- 115g masła (w temperaturze pokojowej)
- 1 łyżka startej skórki z cytryny
- 250 ml schłodzonej śmietanki kremówki 36%

Wykonanie:
Sok z cytryny zagotowujemy z połową szklanki cukru. mieszamy, aż cukier się rozpuści.
W osobnym naczyniu ucieramy żółtka z pozostałym cukrem, na jasną i gęstą masę. Do masy dodajemy stopniowo gorący sok z cytryny - cały czas miksując. 
Następnie całość wlać z powrotem do garnuszka i gotować do momentu aż się zagęści i powstanie budyń. Mieszamy cały czas na lekkim ogniu, aż zabulgocze. (UWAGA- może się przypalać!)
Gorący budyń przekładamy do misy i ubijamy, przez kilkanaście minut, aż masa będzie zimna i podwoi swoją objętość (ja miksowałam 12minut!)
Do ubitej masy dodajemy stopniowo miękkie masło i startą skórkę z cytryny.
Ubita wcześniej śmietanę kremówkę dodajemy porcjami do masy cytrynowej. Delikatnie mieszamy szpatułką.
Gotowy mus wykładamy na ciasto kakaowe.
Wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc.



Przed podaniem udekorować bitą śmietaną, starta czekoladą etc.



DOBRA RADA: Wszystkie składniki (z wyjątkiem kremówki) powinny być w tej samej temperaturze (tzw. pokojowej).
Bardzo eleganckie ciasto, wyjątkowy smak!
Gorąco polecam!



Przepis pochodzi z http://www.mojewypieki.com/przepis/ciasto-czekoladowe-z-musem-cytrynowym