- 4 jajka (białka i żółtka oddzielnie)
- 150g cukru
- 450g kakao (pół szklanki- ja użyłam mniej niż pół, ok 400g)
Wykonanie:
Ubijamy żółtka z cukrem na gładka masę (kogel mogel). Następnie dodajemy kakao i miksujemy, aż masa zgęstnieje.
W osobnym naczyniu ubijamy białka na sztywna pianę.
Ubita pianę dodajemy do masy kakaowej, delikatnie mieszając.
Gotowe ciasto wykładamy na tortownice o średnicy 22cm, wyrównujemy.
(Na dno tortownicy kładziemy papier do pieczenia).
Pieczemy w piekarniku nagrzanym na 170stopni, 40minut.
Po tym czasie ciasto od razu wyciągnąć z piekarnika, pozostawić w tortownicy do ostygnięcia. . Ciasto powinno wyrosnąć, a po wystudzeniu lekko opaść.
Składniki na mus cytrynowy:
- 1/2 szklanki soku ze świeżych cytryn (około 3 szt)
- 1 szklanka cukru
- 4 żółtka
- 115g masła (w temperaturze pokojowej)
- 1 łyżka startej skórki z cytryny
- 250 ml schłodzonej śmietanki kremówki 36%
Wykonanie:
Sok z cytryny zagotowujemy z połową szklanki cukru. mieszamy, aż cukier się rozpuści.
W osobnym naczyniu ucieramy żółtka z pozostałym cukrem, na jasną i gęstą masę. Do masy dodajemy stopniowo gorący sok z cytryny - cały czas miksując.
Następnie całość wlać z powrotem do garnuszka i gotować do momentu aż się zagęści i powstanie budyń. Mieszamy cały czas na lekkim ogniu, aż zabulgocze. (UWAGA- może się przypalać!)
Gorący budyń przekładamy do misy i ubijamy, przez kilkanaście minut, aż masa będzie zimna i podwoi swoją objętość (ja miksowałam 12minut!)
Do ubitej masy dodajemy stopniowo miękkie masło i startą skórkę z cytryny.
Ubita wcześniej śmietanę kremówkę dodajemy porcjami do masy cytrynowej. Delikatnie mieszamy szpatułką.
Gotowy mus wykładamy na ciasto kakaowe.
Wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc.
DOBRA RADA: Wszystkie składniki (z wyjątkiem kremówki) powinny być w tej samej temperaturze (tzw. pokojowej).
Bardzo eleganckie ciasto, wyjątkowy smak!
Gorąco polecam!
Przepis pochodzi z http://www.mojewypieki.com/przepis/ciasto-czekoladowe-z-musem-cytrynowym