- 1kg jabłek
- szczypta cynamonu
- 5 goździków
- 1 łyżka cukru
Wykonanie:
Ugotuj kompot z jabłek, dodając tylko 0,75ml wody i cynamon, goździki i cukier.
Po ugotowaniu odcedź owoce i pozostaw na sitku.
Składniki na ciasto:
- 6 jajek
- 6 łyżek wody
- szklanka cukru pudru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 3/4 szklanki mąki
- cukier waniliowy
Wykonanie:
Żółtka utrzyj z 1/2 szklanką cukru i cukrem waniliowym, dodawaj stopniowo wodę, przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Białka ubij na sztywną pianę z drugą połową cukru i delikatnie połącz z ciastem
Całość przelej do blaszki wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą.
Piec w temperaturze 170 stopni około 25 minut.
Gdy ciasto będzie się piekło przygotuj warstwę kokosową:
Na patelni rozpuść 10 dag margaryny, do tego wsyp 20 dag kokosu i 10 dag cukru pudru.
Chwilę podsmażaj,ciągle mieszając, aż całość lekko się zarumieni.
Odstaw do ostygnięcia a następnie dodaj roztrzepane 1 jajko.
Gdy ciasto będzie upieczone i lekko ostudzone* poukładaj jabłka z kompotu, a na kompocie ugotuj budyń.
Gorącym budyniem zalej jabłka, a na to rozłóż uprażony kokos.
Całość zapiekaj w bardzo gorącym piekarniku - około 160 stopni- przez ok. 15 minut.
Przepis pochodzi z rodzinnych notatek.
*DOBRA RADA: wierzchnią warstwę ciasta radzę odkroić, ja tego nie zrobiłam i ciasto lekko się odklejało od masy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz