3 stycznia 2014

"Kawówka"

 Składniki:
- 0,5l spirytusu
- 4 puszki mleka skondensowanego słodzonego
- 6 łyżek kawy rozpuszczalnej (+szklanka zagotowanej wody)
- 3 szklanki zimnej wody

Wykonanie:
1. W garnku z wodą zagotować mleka w puszcze - czas około 2,5godziny
2. Po zagotowaniu delikatnie otworzyć puszki i wylać do miski przygotowany karmel.
Miksować.
3 Podczas miksowania stopniowo dolewać 3 szklanki zimnej wody.
4. Następnie rozpuścić kawę w szklance wody i stopniowo dolewać do mleka, cały czas miksując.
5. Miksować tak długo, by całość ostygła. Następnie stopniowo dodawać spirytus.
6. Rozlać do butelek i pozostawić w ciemnym miejscu.

Najlepiej spożywać po około miesiącu.
Przepis dostałam od kuzyna.
Polecam!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz