22 lutego 2014

Murzynek


Składniki:
- 2 jajka
- 2 szklanki mleka
 - 1 3/4 szklanki cukru
- 4 szklanki mąki
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżki cynamonu
- 3 łyżki dżemu truskawkowego
-1 kostka margaryny tj.  250g
- bakalie: orzechy, rodzynki
Wykonanie:
Margarynę roztopić i schłodzić.
Mąkę przesiać do miski, dodać pozostałe składniki i miksować około 10 minut, aż wszystko dobrze się połączy i widać będzie pękające pęcherzyki powietrza.
Na końcu dodać pokrojone bakalie i delikatnie zamieszać.
Piec około 1 godziny, w temperaturze 160 stopni C.
Po upieczeniu, odstawić do ostygnięcia.
Jeśli będzie taka konieczność wyrównać wierzch ciasta.

Następnie przygotować
POLEWĘ

Składniki:
- 20 dag gorzkiej czekolady
- 13 dag margaryny
- 1/2 szklanki śmietany 18%
- 1 galaretka o dowolnym smaku



Wykonanie: 
Galaretkę rozpuścić w szklance wody.
Czekoladę i margarynę roztopić.
Do lekko przestudzonej polewy dodawać stopniowo śmietanę, a na końcu tężejącą galaretkę.
Całość dobrze wymieszać i stopniowo polać ciasto.
Wierzch ciasta można udekorować zmielonymi orzechami, bądź kokosem, posypką itp. 


Przepis na ciasto pochodzi z domowych zapisków.
Przepis na polewę z przepisów siostry Anastazji.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz