24 lutego 2014

Muffinki Brzoskwiniowe

Składniki na 20 muffinek:
(średnica papilotek 5cm)
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 płaska łyżeczka sody
- 1 jajko
- 250 ml jogurtu naturalnego 
- 80 ml oleju
- 130g cukru 
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1/2 łyżeczki aromatu śmietankowego 
- 350g brzoskwinie (świeże lub z puszki)

Wykonanie: 

W jednej misce wymieszać przesianą mąkę, proszek do pieczenia i sodę.
W drugiej misce wymieszać jogurt, jajko, olej, cukier i cukier waniliowy oraz aromat śmietankowy.
Brzoskwinie odsączyć i pokroić na drobne kawałeczki.
Połączyć wszystko, tylko do momentu zwilgotnienia składników.
Ciasto nałożyć do papilotek, do 3/4 wysokości.
Piec w temperaturze 160 stopni, 25 minut (termoobieg).

Przepis z portalu http://www.malacukierenka.pl/muffinki-z-brzoskwiniami.html