25 lutego 2014

Pulpeciki w sosie koperkowym

 Składniki:
- 50 dag mięsa mielonego wieprzowego
- 3 łyżki bułki tartej
- 1 jajko
- sól
- pieprz
- mąka do obtoczenia
- 2 łyżki śmietany
- 3 łyżki mąki
- 1/2 szklanki mleka
- świeży pęczek koperku

Wykonanie:

Do miski przełożyć zmielone mięso, dodać jajko, pieprz, sól i bułkę tartą. Dokładnie wyrobić i formować niewielkie kulki. Następnie obtoczyć je w mące.
Przygotować garnek z wodą, tak aby przykryła pulpety, lekko osolić i gotować. Ja dodałam jeszcze kostkę rosołową. 
Do gotującej wody wkładać pulpeciki i gotować około 20-25 minut.
W tym czasie w osobnym naczyniu mieszamy mąkę, śmietanę i mleko tak aby nie było grudek.
Dodajemy do gotujących się pulpetów, zmniejszając wcześniej ogień. 
Gdy sos zgęstnieje dodaję pokrojony koperek i gotuję jeszcze 2 minuty. 
GOTOWE!
Podajemy z ziemniaczkami, polanymi sosem i posypanymi koperkiem.
SMACZNEGO!!!

Pomysł zaczerpnęłam z http://kotlet.tv/pulpeciki-w-sosie-koperkowym

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz