Składniki na 14 muffinek:
- 1 ½ szklanki mąki
- 2/3 szklanki cukru
- 1 duże jajko
- 100 ml jogurtu naturalnego (w oryginalnym przepisie była maślanka)
- 80 ml syropu z owoców
- ½ szklanki oleju
- ½ szklanki płatków owsianych
- 1 ½ płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
- ¾ płaskiej łyżeczki sody oczyszczonej
- 250g pokrojonych ananasów – w moim przypadku były
to owoce z przetworów domowych a dokładnie cukinia zalana słodkim syropem
Na posypanie:
- brązowy cukier demerara
Wykonanie:
W jednym naczyniu łączymy składniki suche: mąkę,
cukier, płatki, proszek, sodę. W drugim
mokre: roztrzepane jajko, jogurt, syrop owocowy, olej.
Następnie połączyć wszystko razem i wymieszać do
momentu połączenia się składników. Na koniec wmieszać owoce.
Formę na muffinki wyłożyć papilotkami, nałożyć
ciasto i posypać cukrem.
Piec około 25 minut w temperaturze 170 stopni. (Ja
piekłam na funkcji termoobieg)
Przepis pochodzi z http://www.mojewypieki.com/przepis/muffiny-z-ananasem
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz