12 listopada 2013

Szarlotka Sypana


Składniki:
- 1 szklanka mąki
- 1 szklanka bułki tartej
- 1 szklanka cukru
- 650 ml jabłek prażonych
- cynamon
- 3/4 kostki margaryny
Wykonanie:
Tortownicę o wymiarach 26 cm wysmarować tłuszczem, tylko na dno wyłożyć papier do pieczenia.
Mąkę, cukier i bułkę tartą wymieszać i podzielić na połowę. Jedną część wsypać do tortownicy, na to wyłożyć połowę jabłek, oprószyć cynamonem i zetrzeć połowę porcji margaryny. Na to ponownie wsypać suche składniki (pozostawić 3 łyżki),  jabłka, cynamon i startą margaryna. Na końcu posypać pozostawionymi suchymi składnikami.
Piec przez 60 minut w temperaturze 160 stopni, na funkcji termoobieg.

DOBRA RADA: Tortownicę umieścić na większej blaszce, tak by wydostający się tłuszcz nie brudził piekarnika!


* Przepis pochodzi od mojej mamy.