10 listopada 2013

Rogaliki krucho-drożdżowe


Składniki:
- 250g masła lub margaryny
3 szklanki mąki pszennej
- 6g drożdży świeżych
- 1 łyżka cukru pudru
- 1/4 szklanki śmietany 18%
- 8g cukru waniliowego

Nadzienie:
- twarda marmolada lub powidła


Wykonanie:
Z 1/3 szklanki śmietany, cukru i drożdży zrobić rozczyn - wszystko wymieszać i odstawić w cieple do wyrośnięcia.

Mąkę przesiać na stolnicę, dodać margarynę i cukier waniliowy - wszystko posiekać, tak by ciasto przypominało kruszonkę. Następnie dodać gotowy rozczyn i resztę śmietany. Całość zarobić. Można lekko podsypywać mąką. Przełożyć do miski, przykryć folię i włożyć na całą noc do lodówki.

Następnego dnia, wyjąć ciasto z lodówki i zarobić. Rozwałkować na grubość ok 4mm, wykroić talerzem duże koło. Podzielić go 8 kawałków, na każdy trójkąt nałożyć nadzienie. Zwijać rogaliki zaczynając od podstawy trójkąta do jego wierzchołka.
Gotowe rogaliki układać na blaszce wysmarowanej tłuszczem bądź wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w temperaturze 160stopni przez około 15-20 minut, aż rogaliki będą rumiane.
Po upieczeniu polukrować lub posypać cukrem pudrem.

Przepis pochodzi z http://www.mojewypieki.com/przepis/rogaliki-krucho---drozdzowe

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz