Składniki na ciasto:
- 40 dag mąki
- 1 łyżka cukru
- ok 6 dag masła
- 200ml mleka
- 3 dag drożdży
- 3 łyżki oliwy
- płaska łyżeczka soli
- 3 laski kiełbasy zwyczajnej
- 2 cebule
- 2 pomidory
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 20dag sera mozzarella
- zioła do smaku: bazylia, zioła prowansalski
- sól, pieprz
Wykonanie:
Mąkę przesiać do miski, wymieszać z solą i cukrem, dodać masło.
Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku z łyżką mąki.
Przelać do miski, dodać żółtka.
Wszystko dokładnie wyrobić.
Odstawić do wyrośnięcia na ok. 30minut.
W tym czasie przygotować farsz.
Kiełbasę pokroić w kostkę, podsmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu.
Cebulkę poddusić na osobnej patelni, jak nabierze złotego koloru połączyć z kiełbasą.
Dodać obrane i pokrojone pomidory oraz koncentrat.
Smażyć na ogniu do momentu zagotowania.
Doprawić do smaku.
Farsz przestudzić i przed przystąpieniem do zawijania dodać pokrojony w kostkę ser mozzarella.
Z ciasta formować okrągłe placki, na połówkę nałożyć farsz i zlepiać jak pierogi.
Brzegi dociskać widelcem - powstanie ozdobny wzór.
Gotowe calzone smarujemy oliwą i wg uznania można posypać ziołami prowansalskimi.
Piec w nagrzanym do 170stopni piekarniku, na funkcji termoobieg, około 20-25minut.
Można podawać z ketchupem lub swoim ulubionym sosem, dodatkowo z sałatką grecką.
Smacznego!