10 września 2013

Tarta z kremem waniliowym i malinami


Składniki na ciasto:
(na formę 29 cm)
- 250g mąki
- 125g masła lub margaryny
 - 2 żółtka (jeśli są nieduże, dodać jeszcze jedno)
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka cukru z wanilią
Wykonanie ciasta:
Mąkę przesiać na stolnicę, dodać masło, cukier, cukier z wanilią - wszystko posiekać nożem, dodać żółtka i szybko zarobić ciasto. 
Zarobione ciasto włożyć do lodówki na ok 30-60minut.
Po upływie czasu, ciasto rozwałkować i przenieść do formy.
Ciasto obciążyć fasolą lub kaszą i wstawić do piekarnika, nagrzanego do 180 stopni i piec 15 minut z obciążeniem, następnie 5 minut bez obciążenia.
Po upieczeniu ciasto odstawiam do całkowitego wystygnięcia, a w tym czasie przygotowuję


Przepis na ciasto pochodzi ze strony: http://kotlet.tv/tarta-z-malinami 


Krem waniliowy:
- 3 żółtka
- 60g cukru pudru
- 20g mąki
- 250ml mleka
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 250ml śmietanki kremówki+20g cukru pudru

Wykonanie kremu:
Żółtka ubić z 40g cukru pudru na puszystą masę.Dodać mąkę, wymieszać. W garnuszku podgrzewać mleko z cukrem waniliowym i 20g cukru pudru. Gorące mleko wlewać do żółtek ciągle mieszając.
Całość przelać z powrotem do garnuszka i zagotować, ciągle mieszając trzepaczką, do uzyskania gęstej masy. Gotować przez 2 minuty. Przełożyć do miseczki do ostygnięcia,  na wierzchu rozłożyć cieniutkie warstwy masła (nie powstanie skorupa).
Śmietanę ubić z cukrem pudrem i połączyć z zimną masą.
Gotową masę rozprowadzić na ciasto. Poukładać owoce i wstawić do lodówki na ok 3-4 godziny.


Przepis na krem pochodzi ze strony: http://www.malacukierenka.pl/tarta-z-malinami-i-kremem-waniliowym.html

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz