3 września 2013

Ciasto z jabłkami

Co upieczemy na niedzielę? U nas w domu jest tylko jedna odpowiedź:

TRADYCYJNE CIASTO Z JABŁKAMI


Składniki:
-1/2 kg mąki
- 3/4 szklanki cukru
- 3 żółtka
- 200 g margaryny
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 1kg świeżych jabłek (lub 1,5l prażonych)
- cynamon 

Wykonanie:
Mąkę i proszek do pieczenia przesiewam na stolnicę. Dodaję margarynę, cukier, żółtka. Wszystko wyrabiam, tak aby ciasto było miękkie i gładkie. Jeśli mamy problem z wyrobieniem można dodać troszku śmietany. Po wyrobieniu dzielę ciasto na dwie połowy. Jedną część zawijam w woreczek i wkładam do lodówki na kilkanaście minut. W tym czasie: podkręcam piekarnik na 160 stopni. Ciasto rozwałkowuję i przekładam do blaszki, wyłożonej papierem do pieczenia. Na ciasto wykładam jabłka, delikatnie posypuję cynamonem. Na tak przygotowane jabłka, ścieram schłodzone ciasto. Gdy piekarnik będzie nagrzany wkładam ciasto na 50minut. Po tym czasie sprawdzam, czy ładnie się rumieni i w razie konieczności przedłużam czas pieczenia o ok. 10-15 minut.


* Przepis rodzinny :)



Szarlotkę można odmienić dodając ugotowany budyń na warstwę jabłek.

Najlepiej ugotować dwa budynie śmietankowe lub waniliowe na 0,75ml mleka, zmniejszając ilość cukru.
Spód ciasta można lekko podpiec przez około 15 minut, następnie nałożyć uprażone jabłka (ok 1kg) na to budyń i druga warstwa ciasta.
Całość piec 30 minut w temp. 160 stopni.