30 sierpnia 2013

Torcik serowy

Składniki:
- 1kg sera z wiaderka np. President
- 250g jasnych owoców - brzoskwiń
- 250g ciemnych owoców - maliny
- 4 łyżki cukru pudru
- 1 galaretka brzoskwiniowa
- 1 galaretka malinowa
- 150g herbatników
- pół kostki masła

Wykonanie:
Herbatniki zmielić i zalać roztopionym masłem. Następnie wyłożyć masę na tortownicę, wyrównać, lekko przyciskając. Pozostawić do całkowitego ostudzenia.

Galaretki rozpuścić osobno w 1  szklance wody.
Ser podzielić na pół. 
Zmiksować jasne owoce, wymieszać z 2 łyżkami cukru pudru i dodać do połowy sera.Wlać galaretką jasną i całość zmiksować. Gotową masę przelać do tortownicy. Całość włożyć do lodówki.
Tak samo postępować z drugą połową składników. Gotową masę ciemną wlać do tortownicy, gdy masa jasna prawie całkowicie stężeje.
Cały torcik włożyć na kilka godzin do lodówki - najlepiej na całą noc.
Przed podaniem udekorować płatami migdałów i posypką owocową.


Przepis pochodzi ze strony 
http://www.malacukierenka.pl/sernik-owocowy-bez-pieczenia.html