16 sierpnia 2013

Zapiekanka z brokułami


Składniki:
- Świeże brokuły (lub 1 opakowanie mrożonych)
- 300-400g makaronu penne
- 2 laski kiełbasy (może być grillowa)
- kilka plasterków boczku
- 20 dag sera żółtego

SOS:
- 2,5 szklanki mleka
- 2 łyżki mąki
- sól, pieprz
- 2 łyżki masła

Gotujemy wodę, na wrzącą wrzucamy brokuły. Gotujemy około 4 minut - nie mogą się rozgotować!
Po ugotowaniu odcedzamy, przelewamy zimną wodą i kroimy na mniejsze różyczki.
Makaron gotujemy al dente, po ugotowaniu również przelewamy zimną wodą.
Na patelni podsmażamy kiełbasę, pokrojona w półksiężyce.
W osobnym rondelku roztapiamy masło, dodajemy mąką i mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Następnie stopniowo wlewamy mleko, tak by nie powstały grudki. Podgrzewamy, ciągle mieszając, aż sos zgęstnieje. Dodajemy do kiełbasy i chwilę podgrzewamy.
Doprawiamy solą i pieprzem oraz czosnkiem. Wg gustu można dodać zioła np. bazylię.
Naczynie żaroodporne smarujemy margaryną i układamy składniki:
makaron penne, na to kiełbasę z sosem, brokuły i znowu makaron, kiełbasa, sos, brokuły, plasterki boczku (można wierzch polać sosem).
Tak przygotowane danie wkładamy do piekarnika, nagrzanego na 170stopni na 15 minut.
Po tym czasie wyciągamy, posypujemy startym serem żółtym i ponownie zapiekamy przez około 10 minut.


Inspirację do tego dania zaciągnęłam z portalu: http://www.wielkiezarcie.com/recipe54879.html