Składniki:
- 10 dag drożdży
- 1 szklanka cukru
- 1 cukier waniliowy
- 4 jajka
- 1 szklanka oleju
- 3/4 szklanki mleka
- 1 szklanka cukru
- 1 cukier waniliowy
- 4 jajka
- 1 szklanka oleju
- 3/4 szklanki mleka
- 4 szklanki mąki
Wykonanie:
Do miski wkruszyć drożdże, następnie sypiemy cukier i cukier waniliowy, roztrzepane jajka, olej, mleko, mąkę i sól.
Przykrywamy ściereczkę i odstawiamy na 3 godziny.
Po tym czasie mieszamy wszystkie składniki w misce i wykładamy ciasto na wysmarowaną tłuszczem dużą blaszkę.
Na ciasto można wyłożyć owoce.
Posypać kruszonką.
Kruszonka:
- 1/2 kostki masła lub margaryny
- 1 szklanka mąki
- 1/ 2 szklanki cukru
Wszystko wymieszać i wstawić do lodówki.
Całość piec w temperaturze 150-160 stopni przez 40-45 minut.
Przepis pochodzi od znajomej mojej mamy!
Przepis pochodzi od znajomej mojej mamy!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz