5 listopada 2013

Drożdzówka sypana

Składniki:
-  10 dag drożdży
- 1 szklanka cukru
 - 1 cukier waniliowy
- 4 jajka
- 1 szklanka oleju
 - 3/4 szklanki mleka
- 4 szklanki mąki
- szczypta soli

Wykonanie:
Do miski wkruszyć drożdże, następnie sypiemy cukier i cukier waniliowy, roztrzepane jajka, olej, mleko, mąkę i sól.
Przykrywamy ściereczkę i odstawiamy na 3 godziny. 
Po tym czasie mieszamy wszystkie składniki w misce i wykładamy ciasto na wysmarowaną tłuszczem dużą blaszkę.
Na ciasto można wyłożyć owoce.
Posypać kruszonką.

Kruszonka:
- 1/2 kostki masła lub margaryny
- 1 szklanka mąki
- 1/ 2 szklanki cukru
Wszystko wymieszać i wstawić do lodówki.

Całość piec w temperaturze 150-160 stopni przez 40-45 minut.



Przepis pochodzi od znajomej mojej mamy! 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz