7 listopada 2013

Krem cebulowy z grzankami


Składniki:
- 4 cebule średniej wielkości
- 1 marchewka
- 1 cebula
- kawałeczek selera
- kostka rosołowa
- śmietana do zagęszczenia - około 2 łyżki
- sól
- pieprz
- opcjonalnie liść magii

Wykonanie:
Cebulę obrać, pokroić na mniejsze kawałki i dusić na rozgrzanym oleju aż osiągnie złocisty kolor.
W tym czasie postawić około 1l wody. Na gotującą się wodę wrzucić pokrojoną marchewkę, pietruszkę, kawałek selera i kostkę rosołową. Pogotować do czasu, aż jarzyny będą miękkie, następnie dodać cebulę i jeszcze chwilkę pogotować.
Tak przygotowaną zupę odstawić aby lekko przestygła. W tym czasie przygotowujemy grzanki. Wykorzystujemy do tego chlebek, najlepiej z dnia poprzedniego. Kroimy go na kromki, smarujemy masłem, posypujemy ziołami prowansalskimi i wkładamy do piekarnika, temperaturę ustawiamy na 150 stopni.
Grzanki będą gotowe po około 40 minutach.


Wracamy do naszego kremu. Lekko ostudzoną zupę przelewamy do blendera i miksujemy. Pamiętajmy przed miksowaniem wyciągnąć selera, gdyż zdominuje nam smak kremu.
Zmiksowaną zupę przelewamy z powrotem do garnka, dolewamy wody, tak by było ok 2l płynu i gotujemy.
Doprawiamy do smaku pieprzem i solą, gdy się zagotuje zagęszczamy śmietaną.
Gotujemy dalej ok 3 minuty i gotowe.

Krem przelewamy do miseczek lub talerzy, dodając grzanki.


Jako dodatek do takiego kremu wyśmienicie smakuje pokrojony, świeży szczypiorek lub drobno starty ser żółty.



Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz