- 50 dag mąki (+troszkę na podsypywanie)
- 30 dag miodu sztucznego
- 10 dag cukru pudru
- 12 dag margaryny
- 1 jajko
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- ok 60 g przyprawy do piernika
- opcjonalnie kakao - ja dałam 2 łyżeczki
Wykonanie:
Mąkę przesiać na stolnicę, dodać pozostałe składniki. Wszystko dokładnie wyrobić, do momentu aż ciasto będzie miało jednolitą konsystencję i kolor. Jeżeli będzie się bardzo kleić - podsypać mąką.
Po wyrobieniu rozwałkowujemy ciasto, podsypując mąką, na grubość około 3mm i wykrawamy pierniczki.
Pierniczki pieczemy najlepiej na papierze, w piekarniku nagrzanym do 160stopni, przez około 8-9 minut.
Pierniczki po upieczeniu staną się twarde, jednak po kilku dniach zmiękną.
Pierniczki można upiec dużo wcześniej , a dekorowanie zostawić na parę dni przed Świętami.
Można je przechowywać do kilku tygodni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz