5 grudnia 2013

Mintaj zapiekany z pomidorami i cukinią


Składniki:
- 4 filety z mintaja
- 1 średniej wielkości cukinia
- 6 pomidorów
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sól
- pieprz
- pietruszka świeża lub suszona

Wykonanie: 
Cukinię i pomidory obrać i pokroić w cienkie plastry.
Poddusić na patelni dodając sól i pieprz.



Naczynie żaroodporne posmarować olejem, na dno ułożyć kawałki ryby, doprawione solą i pieprzem oraz oprószone pietruszką.


Na rybę przełożyć cukinię i pomidory.
Doprawić solą, pieprzem i posiekaną pietruszką.
Wstawić do piekarnika, nagrzanego do 180stopni, na 20minut.

Przepis zaczerpnięty z poradnika dla mam karmiących.


Podawać można z ziemniakami lub ryżem, jeżeli mamy sporą cukinię można z połowy zrobić przystawkę:

CUKINIĘ W CIEŚCIE NALEŚNIKOWYM:
- 10 dag mąki
- 1/4 szklanki wody
- sól, pieprz
- 1 jajko

 
Wszystko razem wymieszać, tak by ciasto miało konsystencję ciasta naleśnikowego.
Cukinię pokroić na plastry grubości ok.5mm, natrzeć obustronnie czosnkiem, posypać solą i pieprzem
Tak przygotowane krążki zamaczać w cieście i smażyć na rozgrzanym oleju, po kilka minut na każdej ze stron, aż krążki staną się rumiane a cukinia miękka.

Pomysł na przystawkę zaczerpnęłam z przepisu: http://mojepasjekrakow.blogspot.com/2013/09/cukinia-ala-caprese.html

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz