15 kwietnia 2014

Chlebek ziemniaczano-koperkowy

Składniki:
- 450 g mąki pszennej
- 2 łyżki mleka w proszku
 - 7g drożdży instant lub 14g świeżych
- 140g wody
- 350g ziemniaków (najlepiej lekko rozgotowane)
- 1 łyżeczka soli
- koperek najlepiej świeży (dodałam suszony i tez pasuje:)
Do posmarowania:
1 jajko
1 łyżka oleju

Do posypania:
nasiona słonecznika

Wykonanie:
Do miski przesiać mąkę, dodać mleko w proszku, drożdże.
Ugotowane, rozdrobnione na puree i ostudzone ziemniaki dodać suche składniki.
Następnie dodać koperek.
Stopniowo dodaję wodę, mieszam i zaczynam wyrabiać. 
Jeżeli ziemniaki są bardzo wilgotne, dodaję mniej wody.
Ciasto powinno być lepkie ale nie klejące.
Wyrabiam min 10 minut, jeśli bardzo się klei lekko podsypują mąką (Tylko uważnie, żeby nie przesadzić!!!)
Po wyrobieniu formułuje kulę, smaruje olejem, przykrywam miskę ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Po ok 1h wyciągam ciasto na stolnicę, lekko zarabiam i formuje wałek. Dzielę na 9-12 części i formułuję kulki. 
Tortownicę wykładam papierem.
Układam przygotowane "kulki" w kształt kwiatka.
Odstawiam na około 30 minut do wyrośnięcia.
Smaruję rozkłóconym jajkiem i posypuje słonecznikiem.
Piekę w rozgrzanym piekarniku na 170stopni, przez około godzinę.


 Przepis pochodzi z  http://kotlet.tv/ziemniaczany-chleb-z-koperkiem