10 kwietnia 2014

Babka z nutellą


Składniki:
- 2 3/4 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 200g miękkiego masła
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka jogurtu naturalnego 
- 4 jajka
- 1/3 łyżeczki aromatu waniliowego
- 5 kopiatych łyżek nutelli 

Bardzo ważne, by wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej!

Wykonanie:
Do miski przesiać mąkę i wymieszać z proszkiem do pieczenia.

W osobnym naczyniu miksować masło, do momentu aż będzie miękkie (ok 2min).
Następnie dodać cukier i miksować na najwyższych obrotach około 3-4minuty, aż powstanie kremowa masa.

Następnie dodawać po 1 jajku, po każdym dodaniu miksować na średnich obrotach ok 40 sekund, do połączenia składników. (Możliwe, że masa lekko się zważy, ale po dodaniu nutelli znowu stanie się gładka).

Kolejny krok to dodanie nutelli i aromatu waniliowego - miksujemy na średnich obrotach.

Do masy dodawać: 1/3 mąki i 1/3 jogurtu, krótko wymieszać i dodać kolejna porcję (robimy tak w 3 partiach).

Wymieszane ciasto przekładamy do formy z kominem o średnicy 24cm, posmarowanej margaryną i lekko oprószonej mąką. Wyrównać.



Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Pieczemy bez termoobiegu, tylko grzałka góra-dół, przez około 60-70minut!
Po upieczeniu, ciasto pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Wyciągnąć z formy, polać polewą.




Polewa wg uznania, na zdjęciu mleczna z orzechami, tym razem kupna - tylko rozgrzać w wodzie i polać babkę!

Inny sposób to rozpuścić mleczną czekoladą z niewielką ilością mleka ok 2-3 łyżki.




Przepis pochodzi z http://www.malacukierenka.pl/ciasto-z-nutella.html
Gorąco polecam!!!