Składniki na 12
szt:
- 150g masła
- 175g cukru
- 1 torebka cukru waniliowego
- 2 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki sody
- szczypta soli
- 100ml maślanki
- niewielki słoiczek gruszek w zalewie lub gruszki z kompotu
(wg uznania)
Wykonanie:
Masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą
masę, ciągle miksując dodajemy jajka. Do osobnej miseczki przesiewamy mąkę,
następnie mieszamy ją z proszkiem do pieczenia, sodą i solą – całość stopniowo
dodajemy, na zmianę z maślanką, do masy maślano-jajecznej.
Przygotowujemy formę na mufinki, w otworach umieszczamy
papilotki. Do każdej papilotki nakładamy ciasto, do którego wciskamy owoce – u
mnie były to gruszki.
Na wierzch nakładamy kruszonkę.
Składniki na
kruszonkę:
- 100g mąki
- 80 g brązowego cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
- szczypta soli
- 120g masła
Wykonanie:
Wszystkie składniki zagnieść, jeśli ciasto bardzo się klei
lekko podsypać mąką.
Wykładać porcjami na babeczki.
Całość piekłam w piekarniku rozgrzanym do 150 stopni (funkcja
z termoobiegiem).
Gotowe babeczki można polać lukrem, przygotowanym np. z 100g
cukru pudru i 2 łyżek mleka.
Przepis pochodzi z książeczki „Babeczki słodkie i pikantne.”
Wyd. Weltbild
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz