10 kwietnia 2014

Muffinki z gruszkami z kompotu


Składniki na 12 szt:
- 150g masła
- 175g cukru
- 1 torebka cukru waniliowego
- 2 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki sody
- szczypta soli
- 100ml maślanki
- niewielki słoiczek gruszek w zalewie lub gruszki z kompotu (wg uznania)

Wykonanie:
Masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, ciągle miksując dodajemy jajka. Do osobnej miseczki przesiewamy mąkę, następnie mieszamy ją z proszkiem do pieczenia, sodą i solą – całość stopniowo dodajemy, na zmianę z maślanką, do masy maślano-jajecznej.
Przygotowujemy formę na mufinki, w otworach umieszczamy papilotki. Do każdej papilotki nakładamy ciasto, do którego wciskamy owoce – u mnie były to gruszki.
Na wierzch nakładamy kruszonkę.

Składniki na kruszonkę:
- 100g mąki
- 80 g brązowego cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
- szczypta soli
- 120g masła



Wykonanie:
Wszystkie składniki zagnieść, jeśli ciasto bardzo się klei lekko podsypać mąką.
Wykładać porcjami na babeczki.

Całość piekłam w piekarniku rozgrzanym do 150 stopni (funkcja z termoobiegiem).

Gotowe babeczki można polać lukrem, przygotowanym np. z 100g cukru pudru i 2 łyżek mleka.



Przepis pochodzi z książeczki „Babeczki słodkie i pikantne.” Wyd. Weltbild

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz