23 kwietnia 2014

Muffinki z truskawkami i kruszonką

Składniki:
(na 12 dużych muffinek)
- 2 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- szczypta soli
- 1/2 szklanki oleju
- 1 szklanka mleka
- 1 1/2 szklanki pokrojonych truskawek (ja dałam mrożone)

Wykonanie:
W jednym naczyniu mieszamy wszystkie składniki suche tj.: mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę, sól. W drugim naczyniu mieszamy składniki mokre i łączymy je ze składnikami suchymi, krótko mieszamy - tylko do połączenia się składników. Na końcu dodajemy pokrojone truskawki. 
Ciasto przekładamy do formy wyłożonej papilotkami.
Pieczemy około 25 minut, w temperaturze 170stopni.



Na wierzch roimy kruszonkę:
- około połowy kostki masła lub margayny
- 2 łyżki cukru
- mąką

Masło rozcieramy, dodając mąkę i cukier - tyle ile przyjmie tłuszcz. Gotową nakładamy na muffinki.


Przepis pochodzi z http://www.mojewypieki.com/przepis/muffinki-z-truskawkami-i-migdalowa-kruszonka

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz