27 kwietnia 2014

Muffinki marmurkowe

Składniki na 12 szt (średnica papilotek 5cm):
- 280g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 115g cukru
- 2 jajka
- 250ml mleka
- 6 łyżek oleju
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 2 łyżki kakao
Wykonanie: 
W jednym naczyniu wymieszać suche składniki tj.: mąkę, proszek do pieczenia, cukier. W drugim składniki mokre: jajka, mleko, olej i ekstrakt z wanilii. Połączyć wszystko, delikatnie wymieszać - tylko do połączenia się składników.
Ciasto podzielić na dwie części, do jednej dodać kakao.
Przygotować formę do muffinek, wyłożyć papilotkami i nakładać po jednej łyżce ciasta jasnego i ciemnego. 
Piec 20 minut w temperaturze 180 stopni.
Muffinki najlepiej smakują w ten sam dzień, w który zostały upieczone.

Przepis pochodzi z portalu www.mojewypieki.com

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz