Składniki:
Z przepisu wychodzi ok 15 muffinek
- 2 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/4 łyżeczki soli
- 2 jajka
- pół szklanki oleju
- niepełna szklanka mleka
- 4 jabłka
- 2 łyżki ekstraktu waniliowego
- 2 łyżki ekstraktu waniliowego
Wykonanie:
W jednym naczyniu łączymy suche składniki: mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę, sól.
W drugim łączymy mokre składniki: jajka, olej, mleko, ekstrakt.
Jabłka obieramy i kroimy w kostkę.
Następnie przelewamy wymieszane, mokre składniki do suchych.
Całość mieszamy, do momentu połączenia składników.
Na końcu dodajemy jabłka.
Gotową masę przekładamy do formy wyłożonej papilotkami.
Wierzch posypujemy okruszką.
Okruszka:
- 20g masła*
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki mąki
Wykonanie:
Składniki rozcieramy palcami, w razie potrzeby dodajemy mąkę (tyle, ile przyjmie masło)
*ja z uwagi na brak dobrego masła, użyłam margaryny i okruszka wyszła równie chrupiąca!
Wzorowałam się na przepisie http://www.mojewypieki.com/przepis/muffinki-z-truskawkami-i-migdalowa-kruszonka, nie miałam truskawek więc dodałam jabłka i zmieniłam też okruszkę.
Wzorowałam się na przepisie http://www.mojewypieki.com/przepis/muffinki-z-truskawkami-i-migdalowa-kruszonka, nie miałam truskawek więc dodałam jabłka i zmieniłam też okruszkę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz