23 grudnia 2013

Masa makowa

Składniki:
- 1/2 kg maku
- 4 jajka (osobno żółtka, osobno białka)
- olejek migdałowy lub rumowy
- 0,25-0,50 ml likieru amaretto
 - 50g pokrojonych orzechów włoskich
- 50 g  skórki pomarańczowej
- 50g rodzynek
- 2 łyżki kakao
- 75g margaryny
- otarta skórka z cytryny
- 3 łyżki miodu sztucznego 
- szklanka cukru pudru


Wykonanie:
Mak sparzyć, odsączyć.
Margarynę roztopić i dodać do maku (może być ciepła). Następnie dodawać wszystkie składniki i dokładnie wymieszać. 
Na końcu dodać pianę ubitą z białek.

Taka porcja maku wystarcza na dwa zwijane makowce. 

Przepis mam od babci :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz