- 1 kg sera białego tłustego lub półtłustego, dwukrotnie zmielonego
- 200g margaryny KASI
- 250g cukru
- 5 jaj - oddzielnie żółtka i białka
- 50g kaszy manny - tj. 4 łyżki
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki aromatu waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- skórka pomarańczowa kandyzowana lub rodzynki wg smaku
WAŻNE: wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej!
Wykonanie:
Margarynę utrzeć na gładką masę, dodając po kolei cukier, żółtka, aromat. Następnie, cały czas ucierając, dodawać kasze manną, proszek do pieczenia, mąkę ziemniaczaną. Dalej ucierając dodajemy stopniowo ser.
Na koniec dodajemy bakalie i delikatnie mieszamy z pianą ubitą z białek.
Gotową masę serową przekładamy do tortownicy o średnicy 28cm, wyłożonej papierem do pieczenia.
Sernik wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni - BEZ TERMOOBIEGU - i pieczemy 1h10min. Po upieczeniu, wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki piekarnika i pozwalamy, aby sernik w nim wystygnął.
Wierzch posypujemy cukrem pudrem lub można polać polewą czekoladową.
Smacznego!!!
Przepis pochodzi z portalu: http://www.mojewypieki.com/przepis/sernik-tradycyjny
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz