- 1 1/2 szklanki mąki
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1 żółtko
- 125 g margaryny
Wszystkie składniki zarobić i włożyć na około pół godziny do lodówki.
Po tym czasie wyjąc ciasto, rozwałkować i przełożyć do brytfanki.
Składniki na masę makową:
- 75dag maku
- 1 1/2 szklanki cukru pudru
- 130g margaryny
- 6 łyżek miodu sztucznego
- 50 ml likieru amaretto
- zapach migdałowy
- 4 jajka (osobno żółtka, osobno białka)
- 100 g rodzynek
- 100g posiekanych orzechów włoskich
Wykonanie:
Mak sparzyć, osączyć i zmielić na maszynce dwukrotnie!
Rozdzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę.
Mak urobić z żółtkami, dodając po kolei: ochłodzoną stopioną margarynę, bakalie, olejek, likier. Dokładnie wymieszać, następnie dodać pianę z białek.
Składniki na masę serową:
- 1 kg sera białego - ja użyłam tym razem sera z wiaderka
(jeśli jest w kostce należy go wcześniej dwukrotnie zmielić)
- 1 1/2 szklanki cukru pudru
- 150 g miękkiej margaryny
- 5 jajek (osobno żółtka, osobno białka)
- budyń śmietankowy bez cukru (lub 2 łyżki mąki ziemniaczanej)
- skórka pomarańczowa
Wykonanie:
Margarynę utrzeć z cukrem, dodając po jednym żółtku. Następnie dalej ucierając, dodajemy po łyżce ser, następnie budyń i skórkę pomarańczową. Na samym końcu ubijamy białka i dodajemy stopniowo do masy serowej.
Łączymy wszystkie warstwy: na podpieczony (może być lekko ciepły) spód wykładamy masę makową, a na nią masę serową.
Pieczemy w temperaturze 170 stopni, przez godzinę.
Po upieczeniu pozostawiamy do ochłodzenia przez kilka godzin, najlepiej na całą noc.
Można udekorować lukrem, polewą czekoladową lub cukrem pudrem.
Smacznego!!
Przepis pochodzi ze strony: http://www.mojewypieki.com/przepis/seromak - z małymi zmianami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz