Składniki:
- 2 opakowania ciasta francuskiego
- 4 jabłka
- 1/2 szklanki rodzynek
- łyżka cynamonu
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1 łyżka mąki pszennej
- skórka z cytryny
- sok z cytryny
- jajko do posmarowania
Wykonanie:
Jabłka obieramy i kroimy w kostkę, dodajemy rodzynki, mąkę, cukier, cynamon, startą skórkę z cytryny i wyciśnięty sok - wszystko dokładnie mieszamy.
Ciasto francuskie kroimy na kwadraty, na każdy nakładamy farsz. Rogi sklejamy ze sobą, tak aby powstała koperta. Każde ciastko smarujemy rozmąconym jajkiem.
Inny sposób to np. upieczenie strucli jabłkowej - wtedy farsz kładziemy na środek ciasta, boki nacinamy na podłużne paski i przekładamy tworząc warkocz.
Wszystko pieczemy w temperaturze 160 stopni przez 25 minut.
Gotowe ciasteczka posypujemy cukrem pudrem.
Pomysł na farsz zaczerpnęłam ze strony: http://www.mojewypieki.com/przepis/rozki-francuskie-z-jablkami
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz